Trágya fermentálás

 

kolofermlogo2_zkeret

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül „vállalkozások K+F+I tevékenységének ösztönzése és a tudásgazdaság erősítése” tárgyában támogatást nyert cégünk. A projektet két vállalkozás konzorcium formájában valósítja meg. A Kologarn KFT a konzorcium vezetőeként, a Bács Projekt CsoportKereskedelmi és Szolgáltató KFT pedig mint konzorciumi partner, így ők az elnyert támogatás kedvezményezettjei.

Projekt címe: Metagenomikai alapon optimalizált termesztéstechnológia-specifikus szerves talajkondicionálók kifejlesztése

  • Azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2016-01002
  • A támogatás összege: 632,89 millió forint
  • A támogatás mértéke: 68,41%
  • Kezdete: 2017. május 02. (az előkészületek csúszása miatt ez 2017. június 01.-re módosult)
  • Fizikai befejezés tervezett napja: 2019. április 30.
  • Megvalósítási helyszín: 6235 Bócsa, 047/16. hrsz.

A komposztáló üzem épületrendszere:

  • fő építmény egy zárt, csarnok (trágya fermentáló), melyhez csatlakozik egy részben nyitott, de fedett építményrész (alapanyag tároló),
  • hagyományos szerkezetű, falazott szociális épület,
  • zárt kommunális szennyvíz gyűjtő és háromrekeszes zárt hígtrágya tároló medence.

Technológia:

A trágyakezelés megoldására a konzorcium szerves trágya fermentálására alkalmas Hosoya technológiát szerez be, mely a fent vázolt épületekben lesznek beépítve.

Kutatás:

A projekt megvalósítása során egy olyan kutatási program is folyik (komplex genetikai vizsgálatokra alapozva), mely eredményeképpen mindegy lenne, hogy milyen típusú trágyát dolgozunk fel, mert az adalékanyagok hozzáadásával mindig egy állandó minőség lenne elérhető, de igazodna a tartalmat javítandó talaj összetételéhez és az ott termesztett növények tápanyagszükségleteihez.

A létesítmény a szerves trágyát szagtalan és műtrágyaszóró gépekkel kijuttatható tápanyag golyócskákká alakítja. A környékbeli állattartó telepeken képződő baromfitrágyából, valamint a cég kertészeti telepén letermett gombakomposztból és növényi részekből aerob fermentációs eljárással hasznosítható végtermék kerül előállításra. Ez a vevői igénynek megfelelően ömlesztve vagy csomagolva kerül forgalomba. Dobrosta segítségével a termék osztályozható, ennek megfelelően a célterületnek megfelelően különböző összetételű és hatásfokú, szagtalan szerves trágya golyócskák kerülnek csomagolásra.

A folyamat során létrejött végtermék a mezőgazdaságban talajerő utánpótlásra alkalmas, használata lényegesen megnöveli a mikrobiológiai tevékenységet a talajban, valamint növeli a talaj pufferképességét.

kolofermlogo2_zkeret

A projekttel kapcsolatos további bejegyzések